A gondos kezek által készített kiflit méltán illetik a „finom” jelzővel. Fontos szerepe van a közösségi rendezvényeken, szeretik a falubeliek. Ottjártunkkor két hölgy, Katona Lászlóné és Rumi Antalné készítette el ezt az ízletes süteményt. Elmondásuk szerint, Kámban 1962-től sütik a finom kiflit, amit egy vasvári hölgytől, Manci nénitől sajátítottak el, aki sütni tanította a helyi asszonyokat. Ilyenformán a recept nem saját, ám úgy beépült a falu életébe, hogy már teljesen magukénak érzik. Maga az elkészítés nem bonyolult, és elég kiadós sütemény.
Kámban 1962 óta sütik a finom kiflit
Lássuk hát a receptet:
Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1 kis pohár tejföl, cukor, só
Töltelék: 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg dió/mák, 3 felvert tojásfehérje
Összegyúrjuk az alapanyagokat, majd gyúródeszka nagyságúra nyújtjuk. Ezt megkenjük zsírral, majd feltekerjük, mint a palacsintát. A feltekert tésztát tányérra helyezzük, s pihentetjük (Erzsi néniék szerint minél tovább pihentetjük, annál kezelhetőbb állagú lesz a tészta). Legalább egy órán át kelesztjük. (Ők egy napig szokták hagyni a hűvös kamrában vagy hűtőben.) Pihentetés után, a feltekert tésztát 25 darabra vágjuk, s ezeket kistányér méretűre nyújtjuk. Ezután következhet a töltés: a kikevert masszával megkenjük a kinyújtott tésztákat, s feltekerjük kifli vagy palacsinta formára. Végezetül behelyezzük kifliket a tepsibe, s 180 0C-os előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt pirosra sütjük.
A sütemény elkészítésében szívesen vesznek részt a gyerekek is, így biztosan nem vész a feledés homályába ennek a finom süteménynek a receptje.