Ki szaggatja a dödöllét a legügyesebben?
Nagy Istvánné, messze földön híres sütő főző tudományáról. Számtalan díjat, elismerést kapott az általa készült ételekért. Receptjeit olvashattuk a megyei napilap, a Vas Népe hasábjain, vagy mikor különböző helyezéseket ért el az egyes pályázatokra beküldött receptejeivel. A Vas Népe szakácskönyv sorozatának minden kötetében szerepel legalább egy recepttel. Amíg aktívan dolgozott a környék óvodáiban, míg az utolsó két évtizedben csak a pácsonyi óvodában, a keze alatt felnövő gyerekeket is a sütés-főzés tudományára oktatta. Farsangkor fánkot sütött a gyerkekkel, húsvétkor kalácsot, míg karácsonykor mézeskalácsot, szülinapokra tortát készítettek. Aki a keze alatt nőtt fel, bepillantást kaphatott a sütés főzés tudományába.
Velünk azt az étel főzte meg, amelyért a legmagasabb elismerést kapta a Földművelésügyi Minisztérium egészséges ételekre kiírt pályázatán, a Vasi dödöllét.
Örök vita itt Vas és Zala megye határán, hogy kié a dödölle, honna származik, vasi- vagy zalai. A kérdést nekünk sem sikerült eldöntenünk az iagzán közös főzés során, de megállapítottuk, hogy mindegy kié, de egy nagyon finom étel. Nagyon sokféleképpen készítik még itt a Vasi Hegyháton is. Van pirított, nem pirított, sült hagymás, tejfölös. Mindenki a saját szájaíze szerint fogyasztja. Lehet savanyúsággal és anélkül, pörkölttel, vagy csak úgy natúr.
Próbáltuk ellesni a készítés fortélyait, nagyon figyeltünk, hogy az Óvónéni hogyan csinálja. Akár főzőiskolát is nyithatna, olyan jól kalauzolt bennünket, pedig voltunk egy páran. A fiúk is nagyon kivették részüket a főzésből. Élveztük mindannyian. Nagyon jól is esett a munka végén a vadpörkölttel kínált finom dödölle. Ajánlottuk is neki, mivel már nyugdíjba vonult, nyisson egy főzőiskolát, hogy más is megtanulhassa tőle azoknak a finom ételeknek az elkészítését, amit még nagyanyáinktól tanult. Hogy más is elkészíthesse, itt a recept, amit a falu 800 éves évfordulója alkalmából a pácsonyi lakos is olvashatott a „Pácsonyi kóstoló” régi pácsonyi ételek receptjeit is tartalmazó receptfüzetében.
Íme itt a recept egy kis verses kísérettel Edit tollából:
Vasi dödölle, pácsonyi módra, meleg salátával
„Egyszer volt egy dödölle, apu nagyon szerette.
A mama készítette, nagy lábasban kevergette.
Ha a liszt már forrósodott, a krumpli meg szétrotyogott, összetörte, pihenésre félrehúzta.
Icipici lábaskában olvasztott sírban, vöröshagyma pirult gyorsan.
Aztán jött a kemény munka, a krumplis masszát kiszaggatta egy tányéron simára lapította.
Végül a jó vöröshagymás zsírral nyakon borogatta.
Készen lett a dödölle, harangoztak ebédre.” Nagy Istvánné
Hozzávalók:
– 4-5 db közepes nagyságú burgonya
– kb. fél kg. simaliszt
– 1 púpozott evőkanál zsír
– 1 közepes nagyságú vöröshagyma
– só ízlés szerint
Elkészítése:
A krumplit apró, vékony darabokra vágjuk, sós vízben megfőzzük.
Közben egy nagyobb lábasban lassú tűznél kevergetjük a lisztet, vigyázva, hogy meg ne barnuljon.
A megfőtt burgonyát a saját levében apróra törjük, majd ráöntjük a forró lisztre. Alaposan összedolgozzuk, tányérra lapítjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK HOZZÁ!!