Gasztronómiai különlegességek Oszkóban

Gasztronómiai különlegességek Oszkóban

Séfelné Horváth Ilona 9 éves korában segédkezett először a rétes készítésében

Fülöp Gyuláné a káposztás pogácsa készítés mestere

Oszkó kincsei közé tartoznak a gasztronómiai finomságok. Ezek egyike a rétes, amelyet Séfelné Horváth Ilona, az iskola volt igazgatónője, a helyi dalkör vezetője készít. Ica néni 9 éves korától segített nagymamájának a rétes nyújtásában, tőle tanulta meg a fortélyokat. Nem méri a hozzávalókat, ahogy mondja, benne van a kezében, miből mennyit rak bele. A tészta receptje nagyon egyszerű: a lisztbe sót, olajat vagy olvasztott zsírt és vizet rak. Alaposan kidagasztja a tésztát, hiszen ez a rétes lelke. Akkor jó, ha elválik az edénytől, állaga puha, ruganyos. ¾ óra pihentetés után terítőn kézzel húzza-nyújtja a tésztát. Olajjal megkeni, ami selymessé és könnyebben nyújthatóvá teszi. Ezután különböző gazdag töltelékekkel teszi ízletessé a süteményt, pl. túróval, különböző gyümölcsökkel. Különleges a tökös-mákos rétese. Rendezvényeken legnagyobb sikere a vaníliás túrós és a meggyes-túrós rétesnek van. Több rétesfesztiválon is részt vett Vasváron, és nyert különböző díjakat, pl. Arany Abroszt. A Velemi Gesztenyefesztiválon 2 nap alatt 3200 szelet rétest sütött meg. Szerepelt a Duna TV „Ízőrzők” című műsorban is. Tudását szívesen átadja mindenki számára: lányának, unokáinak, családtagjainak, ismerőseinek.

Fülöp Gyuláné Éva a káposztás pogácsát készíti mesterfokon. E sós sütemény különlegességét az adja, hogy a lereszelt káposztát meg kell pirítani, ízesíteni (mint ahogy a káposztás tésztához szoktuk). A pirított káposzta kelt tészta tetejére téve, többszöri hajtogatással kerül bele a tésztába, majd sül gyönyörű magasra, levelesre. Ennek titka, hogy a tésztát jól ki kell dolgozni, nem szabad rá sajnálni az időt és az energiát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás