Kálmán Jánosné, Mariska néni (77) „kőtt” máléja Telekesen

Kálmán Jánosné, Mariska néni (77) „kőtt” máléja Telekesen

Mariska néninek a fejében volt a málé receptje

Két tepszi „kőtt” málé elkészítésekor először cukros tejbe élesztőt teszünk. Amíg ez a meleg tűzhelyen felfut, kimérünk kb. 1,2 kg lisztet egy fazékban, kicsi sót és egy pici cukrot (kb. 10 dkg) teszünk hozzá. Pontos mennyiségeket azért nem tudunk, mert a „régieknek a recept mindig fejben volt”, és „úgy csinálták, ahogy érezték”. Miután az élesztő feljött a tejben, az egészet a liszttel teli fazékba tették, majd „picinyesként” olajat (összesen 1,5 dl), és melegített tejet öntünk bele, illetve hozzáadunk még egy tojást. Az így kapott masszát egy fakanállal addig „csapkodjuk, vagdaljuk” erősen, amíg nem „pöffent”, „puffant”. Készüljünk fel, hogy ez egy meglehetősen fárasztó művelet. Amikor már megjelennek a hólyagok, egy fedővel lefedjük a fazekat és kb. fél órát kelni hagyjuk.

Amíg „várjuk a vihart”, vagyis azt, hogy megkeljen, kikenjük zsírral a tepsziket. A fél óra letelte után a tészta már szépen „kidagad” a fazékból, felmegy, ráfordul a „födőre”. Ekkor szétkenjük a tésztát a tepszikben, majd 20 percig abban is kelni hagyjuk. Közben begyújtjuk a tűzhelyt, mivel előmelegített sütőbe kell majd betenni a málét. Amikor letelt a 20 perc, egy kiskanállal lekvárt csepegtetünk a tésztára, majd cukros dióval jól megszórjuk. Végül 20 percig a legmagasabb hőfokon fél órát sütjük. Kiszedjük sütőből, kockákra szeleteljük és már lehet is fogyasztani. Jó étvágyat kívánunk hozzá! (A málé mellett fánkot is sütött, de hosszúkásra formázva, amit a telekesiek „egérkének” hívnak.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás